Kako se pišu nazivi ulica, bulevara i trgova

Jedna od čestih dilema u srpskom jeziku jesu nazivi ulica, bulevara i trgova. Može se često čuti da neko ne zna kako se piše pravilno neki naziv istih, te smo rešili da tu nedoumicu odagnamo sada. Pravopis ima jasna pravila kada su pisanje ulica u pitanju, koja nisu preterano kompilikovana i dok god ih budemo pratili i poštovali nećemo imati dilema.

Kako se pravilno pišu nazivi ulica

U nazivima ulica samo je prvu reč ispravno napisati velikim slovom. Isto tako ukoliko naziv sadrži reč, koja po nekim drugim pravilima mora biti napisana velikim slovom to ćemo učiniti. Primeri ispravno napisanih ulica koja sadrže vlastite imenice su Kralja Petra prvog, Kneza Miloša, Cara Dušana, Ulica Marka Kraljevića, Petra prvog Karađorđevića, Ulica Svetog Save.

Postoji još jedno pravilo koje se treba spomenuti, a to je da ukoliko sam naziv sadrži reč ulica na početku i nju je potrebno napisati velikim slovom napr. Ulica proleterskih brigada. Naziv ove ulice pravilno je napisati i Ulica Proleterskih brigada, oba oblika su pravilna. U ovu grupu spada i Ulica Srpskih vladara, Ulica vojvode Milenka.

Ulica Omladinskih brigada takođe može da se napiše u obliku Ulica omladinskih brigada. U ovakvim slučajevima dozvoljeno je i veliko i malo slovo. Neki od zanimljivih i korisnih primera su i Ulica narodnog heroja, Kosovska ulica, Ulica 27. marta, Carice Milice, Braće Jugovića.

Često se u pisanju naziva ulica i ne koristi reč ulica i zato je veoma idividualno da li ćete je smatrati delom naziva ili ne. Sasvim je u redu napisati samo Braće Jugovića i broj ili Narodnog fronta i broj.

Kako se ispravno pišu nazivi trgova

Prvo i osnovno što moramo znati da bismo pravilno napisali jeste da se kod naziva trgova prva reč uvek piše velikim slovom. Trg republike je jedan od primera, kao i Trg slobode.

Takođe postoje primeri naziva trgova koji u sebi sadrže reči koje zahtevaju veliko slovo zbog nekog drugog pravila, kao što je na primer slučaj sa vlastitim imenicama. Tada je ispravno pored prve reči i te ostale napisati velikim slovom na primer Trg Nikole Pašića, Trg kralja Petra i druge. Kod drugogo primera reč kralja napisali smo malim slovom, jer je već poznato da se titule u srpskoj jeziku pišu malim slovom.

Međutim moramo napomenuti da je ispravno napisati i samo naziv bez reči trg na početku Neznanog junaka i broj. Još neki od primera koji nam pokazuj pravila pisanja naziva trgova su i Trg srpskih dobrovoljaca, Trg pobede, Trg Slavija, Trg oslovobođenja, Trg kralja Milana, Trg kosovksih junaka, Trg mladenaca i drugi.

Kako se pišu imena bulevara

Postoje mnogi nazivi bulevara koji nam stvaraju nedoumice kada je srpski jezik u pitanju. Da li je potrebno pisati ih velikim slovom ili ne? Da li odvojeno ili spojeno? Nazivi bulevara nisu toliko komplikovani koliko deluju.

Pravopis je postavio određena pravila i ukoliko ih se konstantno pridržavamo vrlo brzo će nam biti jasno kako se piše određeni naziv. Početak, tačnije prva reč uvek se piše velikim slovom kao napr. Bulevar vojvode Stepe i broj.

Isto tako moramo obratiti pažnju da ukoliko u nazivu bulevara postoje reči koje bi isto po nekom pravilu trebalo da se pišu velikim slovom to ćemo ispoštovati. Takav je slučaj recimo za imenima koje u svom nazivu sadrže vlastite imenice kao što su Bulevar Despota Stefana, Bulevar vojvode Mišića, Bulevar Mihajla Pupina i druge.

Recimo ulice kao što su Bulevar kralja Aleksandra, Bulevar cara Lazara, Bulevar vojvode Stepe u svom nazivu sadrze titule i vlastita imena. U tom slučaju pravilno je da se titule pišu malim slovom kako inače propisuje pravopis, a vlastita imena velikim slovom.

Sada pogledajmo neke nazive koje smo pripremili kroz direktan tekst.

Primeri upotrebe
• Moj drug stanuje u Ulici 29. Novembar broj 12.
• Nalazimo se sutra u Bulevaru revolucije kod poslastičarnice.
• Možeš li doći po mene u Bulevar vojvode Mišića?

1 Comment

  1. REGGER

    Zašto je u nazivu Bulevar Despota Stefana despota napisano velikim slovom, ako se titule u srpskom jeziku pišu malim slovom?

Leave A Comment?