Kako se pravilno pišu imena meseci

Kako se piše određeni mesec u godini je sledeća nedoumica koja nas muči. Konsultovaćemo naš pravopis, kako bismo pravilno i tačno napisali svih dvanaest meseci u godini. Kod ove nedoumice nema mnogo dilema kako trebamo isati.

Nazivi meseca u godini pišu se uvek malim slovom, osim u slučaju kada se nalaze na početku rečenice i tada zahtevaju veliko slovo. Nazivi meseci su sledeći i pišu se na ovaj način: januar, februar, mart, april, maj, jun, jul, avgust, septembar, oktobar, novembar i decembar. Znači ukoliko neki od ovih naziva koristimo u tekstu to bi ispravno izgledalo ovako: Maja najviše voli jul mesec, jer joj je tada rođendan.

Ime meseca takođe može da se piše i sa danom i godinom, što bi izgledalo 12. decembar 2018. godine. Posle naziva u datumu ove forme ne piše se tačka i mesec se takođe piše malim slovom. Ukoliko mesec napišemo njegovim rednim brojem, tada je naravno tačka obavezna 12. 12. 2018. godine. Sada možemo preći na primere koji pokazuju upotrebu naziva meseci u tekstu, te će nam tako i pomenuta pravila biti jasnija.

Primeri korišćenja datih reči

  • Volim oktobar, jer me podseća na nezaboravne jesenje dane na Zlatiboru.
  • Moj brat rođen je 17. avgusta 1990. godine.
  • Drugi svetski rat počeo je u septembru 1939. godine.

Leave A Comment?